Velfærdsteknologi?

Staten vil stille 410 mio. kroner – og det er mange penge – til rådighed for en investeringsfond, der skal udbrede ”velfærdsteknologier” inden for ældresektoren. Det vil spare folk i hjemmeplejen, hvis dosering af medicin og almindelige besøg hos de ældre kan klares via skærme. Professor Bent Greve fra Roskildes såkaldte universitet er forsker i ”velfærdsteknologi og ældreomsorg” og finder, at det er en glimrende ide.

Han er naturligvis socialdemokrat. Sagen er imidlertid, at det, mange ældre har brug for, er menneskelig nærhed til at bryde deres ensomhed. Denne gives ikke af en skærm. Dertil kommer naturligvis, at netop den ældre generation står noget fremmed over for computerteknologien.

Når Greve siger, at ”[a]kkurat som når de unge spiller computerspil og snakker med hinanden på nettet, kan ældre også kobles sammen i netværk og bruge teknologien til at være i kontakt”, udviser han en komplet mangel på viden om de ældres
situation og behov.

De ældre, der har brug for dosering af deres medicin, er et helt andet sted end Bent Greves fiktive ældre. Rent bortset fra, at det heller ikke er godt for unge kun at have ”virtuel” forbindelse med omverdenen! Må vi foreslå, at de 410 mio. kr. i stedet bruges til varme hænder i ældreplejen, så ældre kan komme i bad og på toilettet, når de har brug for det, og at ”forskningen i velfærdsteknologi og ældreomsorg” øjeblikkelig nedlægges. Det er en helt overflødig ”forskning”. Vi burde alle vide, hvad ældreomsorg går ud på – og det er ikke skærme og robotter. Der vil herved yderligere spares betydelige beløb, der kunne bruges til ordentlig mad til de ældre.

Hvad Bent Greve angår, kan han vel i løbet af nogle år omskoles til sosuhjælper og lære at tørre de gamle bagi. Der ville han finde en plads, som svarer bedre til hans evner, og hvor han ville gøre større nytte – hvis han da kan finde ud af det…

Dette indlæg blev udgivet i Demokrati og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s