Sanna Marin

Hvis du ikke lige havde hørt om Sanna Marin – den finske statsminister – før, så skyldes det nok, at hun er en temmelig betydningsløs senpubertær tøs i et lettere kedeligt land, som ikke spiller nogen videre rolle. Men i dag kender du hende nok. Ikke fordi hun har bidraget med noget væsentligt til fremme af det finske folks interesser, men fordi hun til fulde har demonstreret, hvor degenereret en verden vi lever i – og det er nok desværre ikke kun i Finland, det er sådan.

Socialdemokraten Sanna Marin gav for nylig et kæmpe druk- og kokainparty til vennerne i sin fornemme embedsbolig i Helsingfors. Blandt gæsterne var slyngveninden Sabina Särkkä (1), af profession ”influencer”, med hvem hun dansede en meget hed dans og udvekslede varme topløse kys. Det er stærk tobak i Finland, hvor man ellers generelt ikke er kommet helt så langt ned ad slisken, som vi er her. Og kokainen lå pænt i striber på bordet til fri afbenyttelse. Som det uvægerlig altid vil være tilfældet i dag, blev dette optaget på video med mobiltelefon – og offentliggjort (2).

Nu burde den lille pige nok bare have taget sin afsked, men nej, sådan et job kvitter man ikke frivilligt. Under tårer beklagede hun, at denne video var blevet optaget. Hallo, hvad med at have beklaget, at der det hele taget var noget at optage. Det er ikke optagelsen, der er det interessante, men statsministerens opførsel. Det var den, hun skulle have beklaget!

Reaktionerne var heller ikke noget at råbe hurra for. Nå ja, sådan fester man, når man dårligt er kommet over pubertetsalderen, og hvorfor skulle statsministeren være anderledes end andre. Bedste kvalifikationer synes i dag at være, at man skal optræde festligt, folkeligt og fornøjeligt. Morten Messerschmidt kom vel med en af de dummeste bemærkninger, man kan forstille sig: Han mente, at hun kunne gøre, hvad hun ville i sin fritid – det kommer ikke andre ved. Messerschmidt har desværre med denne bemærkning diskvalificeret sig selv til at kunne indtage noget højere embede nogensinde, for han har demonstreret en kritisk mangel på dømmekraft.

En statsminister har ingen fritid! Der kan når som helst indtræde en begivenhed i landet eller verden, der kræver en omgående reaktion fra statsministeren – og helst en fornuft og ædru reaktion. Som det fremgår af billederne, var Sanna Marin langt ud over den grænse, hvor man må styre et køretøj. Men åbenbart finder Messerschmidt og mange andre med ham, at man godt må styre et land i den tilstand! Stakkels Finland, stakkels Danmark.

I mine unge dage drev jeg politik på et meget beskedent plan, men med en masse presseomtale. Jeg kunne aldrig tillade mig at drikke mig beruset overhovedet. Journalisterne vidste, at jeg altid tog telefonen, og altid var parat til svare på deres idiotiske spørgsmål. Sanna Marin var mere end blot beruset – hun var døddrukken.

Dertil kommer imidlertid, at man bør kunne respektere landets politiske leder – det kan man næppe efter denne video. Jo højere man kommer op i samfundet, desto nøjere skal man tænke over, hvad man foretager sig. Man er i Sanna Marins tilfælde til enhver tid repræsentant for landet, man er en figur, folk gerne skulle kunne respektere og se op til – uanset om man optræder på et politisk møde eller bare går i supermarkedet.

Sognepræsten har fri om mandagen – men han bliver nødt til stadig at optræde, som man forventer det af sognepræsten. Han kan ikke rulle døddrukken rundt i rendestenen om mandagen og så forkynde evangeliet den efterfølgende søndag. Det går ganske enkelt ikke. Analogt med lærere, dommere, advokater etc. Eller hvad med dronningen?

Nu vil nogle nok sige, at der ikke er noget nyt under solen her. Jens Otto Krag var notorisk alkoholiker og horebuk, indtil han til sidst drak sig ihjel. Hans udenrigsminister, Per Hækkerup, var sjældent ædru, og det hævdes – måske ikke ganske korrekt – at han forærede Norge store dele af det danske havterritorium i en kæmpebrandert – og det socialdemokratiske koryfæ Thorvald Stauning levede sit liv i tætte alkoholtåger. Og det er naturligvis rigtigt. En del socialdemokratiske politikere har været gode støtter for alkoholproducenterne. Og det har været noget rigtigt skidt. Hvor fuld var mon J.O. Krag, da han forhandlede Danmark ind i EF? Det rygtes jo, når en toppolitiker er afhængig af stimulanser, og det er meget let at bruge denne viden. En alkoholiker siger sjældent nej tak til en dram eller 10, og så har man ham, hvor man vil have ham.

Men der er en forskel. Dengang slog man ikke den slags så stort op. Man havde respekt for disse menneskers embede, og af respekt for embedet skånede man personerne. Sådan fungerer det ikke rigtig mere, og mobiltelefonen har gjort det umuligt at skjule, hvad der tidligere var skjult. Bare spørg Boris Johnson…

Vi lever i dag i en verden uden respekt for noget. Vi har smidt alle standarder over bord. Vi klæder os ikke pænt på, når vi går ud – selv ikke når vi går i teateret. Vi siger ”du” til hinanden, og taler ikke mere pænt. Det hele hænger sammen. Dekadence standser ingen steder. Vi er på dødskurs. Tak til Sanna Marin, fordi hun har demonstreret det så tydeligt.

***

Noter

(1) Find hende på Instagram og drag dine egne konklusioner. Det er ikke nok at være nydelig udvendig. Det indre skulle også gerne følge med, og på dette punkt synes der at være en diskrepans!

(2) Som sædvanlig er den britiske presse mere nærgående end vor egen – og mere oplysende, trods alt: https://www.dailymail.co.uk/news/article-11140905/Model-posed-TOPLESS-kissing-friend-Finnish PM-Sanna-Marins- residence-apologises.html

Dette indlæg blev udgivet i Kultur og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s