Afrussificering

Ukraine har indledt en afrussificeringsproces. Man vil af med russiske navne på gader og metrostationer, byer etc. Der skal intet russisk være tilbage. Krigsmonumenter fra 2. verdenskrig fjernes. Russiske bøger forbydes, hvis deres indhold er anstødeligt for den ukrainske nation – og det er jo et noget fleksibelt begreb. Foreløbig er både Lev Tolstoi og Alexander Pushkin – der tilbragte noget af sin forvisningstid i Odessa, hvor der er – eller måske bedre var – et fint lille Pushkin-museum, faldet for øksen og deres monumenter fjernet. Vi afventer blot offentlig afbrænding af deres værker. Men hvad med Nikolaj Gogol? Han var jo måske nok ukrainer, i hvert fald var han født i Poltava, men han skrev sine værker på russisk. Skal han nu helgenkåres eller brændes på bålet?

Og her er vi ved sagens kerne. Ukraine og Rusland har stort set været sammen igennem hele deres historie. Jeg kender næppe en russer, der ikke har ukrainske aner, og anderledes forholder det sig ikke i Ukraine. Der er russere, der har slået sig ned i Ukraine – og masser af ukrainere, der så en chance i Sibirien og flyttede dertil. Det er, hvad der sker i unioner og multinationale stater. Befolkningerne blandes. Der er næppe noget, der hedder etniske ukrainere i modsætning til etniske russere. Ukrainere må defineres på baggrund af deres sprog og kulturelle tilhørsforhold og ud fra, hvorvidt de føler sig som ukrainere. Men man vil ikke med rimelighed kunne filtre de to folk, russerne og ukrainerne, ud af hinanden. Det ville medføre kæmpemæssige befolkningsflytninger og rimeligvis falde ind under definitionen af folkemord. Man er tvunget til at leve sammen i et fornuftsægteskab. Og hvad med den lange fælles historie – f.eks. under den anden verdenskrig? Der blev øvet hærværk imod det russiske krigsmindesmærke i Treptow, Berlin, for at støtte ukrainerne. Men 25 % af de faldne i Berlin var jo netop ukrainere.

Ukrainerne og russerne deler historie og erfaringer – deres sprog er så nært beslægtede som dansk og svensk. De har læst den samme litteratur, deltaget i de samme – kommunistiske – organisationer, set de samme – ofte i øvrigt udmærkede – sovjetiske film, fejret de samme fester og delt de samme sorger. De har været fælles om videnskabelige fremskridt, sportspræsentationer i verdensklasse og katastrofer som Tjernobyl – og sammen har de bidraget til skabelsen af kulturelle mesterværker inden for ballet, musik og skuespil.

Hertil vil ukrainerne sige, at Stalin var særlig hård ved dem. Måske, men Stalin var ikke russer, han var georgier, og hans bødler i Ukraine var jøder – ligesom Zelenskij, hvis mål synes at være at få slået endnu flere ukrainere ihjel end sine forgængere. Stalins ugerninger kan man ikke bebrejde den unge generation af russere. Og så er sagen jo den, at alle andre folkeslag også led under Stalin. Kasakhstan havde sit holodomor 2 gange, både under Lenin (borgerkrigen) og under kollektiviseringen. Der var langt over 2 mio. døde af en mindre befolkning. Nomaderne i Asien blev jaget indtil udslettelse, Volga-tyskerne blev deporteret til Sibirien, det samme blev tjetjenerne og Krim-tatarerne og mange andre folkeslag. Men de, der led allermest under Stalin, var dog russerne. Også den erfaring har de to folk tilfælles.

På denne baggrund er afrussificeringen af Ukraine et latterligt projekt, der blot vil gøre ukrainerne historieløse og fylde dem med historisk uholdbare myter. Historieløshed giver ikke styrke, men svaghed. Et folk uden historie er dødsens, se blot Tyskland og Danmark som lysende eksempler. Ukrainerne må anerkende, at Ukraine er en multikulturel stat. Kig blot på befolkningskortet over Bessarabien syd for Moldova. Der er næppe den nationalitet, der ikke findes på dette lille stykke land. Og russerne må anerkendes som ligeværdige borgere med sproglige og kulturelle rettigheder. Det havde de alt sammen ved uafhængigheden – derfor støttede også mange russere et selvstændigt Ukraine – men det blev frarøvet dem ved Maidan-kuppet, made in Washington. Det vil være nødvendigt at vende tilbage til den oprindelige forfatning. Kun sådan kan der komme fred, og jo flere våben Vesten sender til Ukraine, jo flere vil der blive dræbt, og jo mere vil blive ødelagt. Og når latterlige stater som Sverige og Finland påstår at være truede af Rusland, så de endelig må se at komme i Nato, skyldes det jo kun den omsiggribende krigshetz, som også Mette Frederiksen flittigt deltager i. Ingen af de to lande har noget udestående med Rusland, og man behøver kun at færdes i det finsk-russiske grænseland for at se, hvor stor fornøjelse især finnerne har af at det problemfri naboskab, der nu sættes på spil. Endelig vil det jo være fuldstændig vanvittigt, dersom andre lande skal gribe ind i en konflikt, der udelukkende skyldes enkelte landes uforstandige ledere, og jeg tænker her specielt på Estland og Letland, men også på Polen. Fred i Europa kan kun etableres sammen med Rusland, aldrig imod Rusland. Det anbefales i den forbindelse at læse lidt Bismarck!

Jeg er, som man nok ved, ikke nogen ynder af multikulturelle stater. Derfor er jeg imod EU, hvis mål netop er at forvandle de europæiske nationalstater til et multikulturelt helvede ”for at sikre freden i Europa”. Som vi ser, skaber multikulturelle stater ikke fred, men krig. Men nogle steder har historien skabt kendsgerninger, som ikke kan gøres om, og dem må man leve med! Og i tilfældet med russerne og ukrainerne burde dette ikke være så vanskeligt, hvis der ikke blev hældt benzin på bålet af udenlandske kræfter.

Povl H. Riis-Knudsen

Dette indlæg blev udgivet i Udenrigspolitik og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

3 svar til Afrussificering

 1. Torben C siger:

  Det var saftsusemig det forstandigste jeg har læst i lang tid. Og jeg opdagede HVOR store huller der er i min viden om Rusland og omgivelser.
  Kun lige en kommentar om Sibirien. Du skriver: “ukrainere, der så en chance i Sibirien og flyttede dertil.” Utvivlsomt sandt, men i Danmark forbinder alle, Sibirien med udryddelseslejre. Selv plejer jeg dog at spørge hvorfor man skulle sende folk langt pokker i vold for at slå dem ihjel. Det ville da være meget billigere at give dem en kugle lokalt. Omtrent som Stalins massemord i Katyn.
  Nej, jeg tolker din tekst som, at udover straffefanger, var der en del mennesker som rejste til Sibirien, omtrent som mange i Vesten rejste til Klondyke. Ikke noget behageligt sted, men mulighed for at tjene penge.
  Stalin så også muligheder i Sibirien – men at de ikke var så store alligevel var jo strengt taget ikke hans skyld, men måske mere hans rådgiveres.
  For øvrigt mistede min egen oldefar rigtigt mange penge på satsning i den russiske boom (inkl Sibirien ?) op til verdenskrigen og revolutionen 1917.

  Like

  • Sibirien er kæmpestort og var allerede i zartiden et yndet sted at forvise oprørske elementer til. Der var naturligvis under Stalin masser af GULAG-lejre, og det var bestemt ikke rare steder at lande, men man kan vel ikke kalde dem udryddelseslejre – selv om resultatet ofte blev døden. Formålet med GULAG-systemet var ikke primært at slå folk ihjel, men at skaffe billig arbejdskraft, og derfor blev lejrene anbragt, hvor der var hårdt og ubehageligt arbejde at udføre, som f.eks. bygning af jernbaner og gravning af kanaler, arbejde i kulminer, skovhugst og lign. Sibirien havde masser af den slags arbejde, men vandringen til Sibirien skete også frivilligt allerede før revolutionen, fordi der var muligheder. Sibirien tiltrak mange ukrainere, for der var rig mulighed for landbrug. Af samme grund rejste mange tyskere også til Sibirien, dels fra Tyskland, dels fra Volga-republikken. Men også danskere tog til Sibirien. Således blev Konstantin Fjodorovitj Sjalburg født i Smeinogorsk i den sydligste del af Altaiskij kraj i Sibirien tæt ved grænsen til den autonome republik Altai. Man kender ham måske bedre som Christian Frederik von Schalburg. Bent Jensens glimrende bog “Ruslands undergang” indeholder meget godt stof om danske interesser i Rusland. Jeg besøgte for nylig den restaurerede guvernørbolig i Tobolsk, hvor zarfamilien levede sin sidste tid i relativ frihed, inden den ad omveje blev ført til Ekatrinburg og myrdet i handelsmanden Ipatievs kælder. Pludselig standsede mit blik ved zarens telefon. Den var smykket med Dannebrog og bar påskriften Jydsk Telefon. Den var magen til den telefon, vi havde i min barndom. Store Nordiske Telegrafselskab stod for udbredelsen af telefonnettet i zartidens Rusland. I Altaiskij krai ligger også byen Halbstadt, der stadig smykker sig med at være tysk, men hvor antallet af tyskere er faldet stærkt, fordi man i dag kan flytte til Tyskland – et voldsomt chok for de fleste, men det er jo af mange grunde vanskeligt at opgive drømmen om hjemlandet og rejse tilbage til den sibiriske steppe. Området omkring Halbstadt kan kun betegnes som trøstesløst. Man har i Halbstadt godt nok et Gaststätte, men man taler ikke tysk, og det minder ikke på nogen måde om noget, man kunne finde i Tyskland. Intet er dog så oplysende om befolkningssammensætningen som en tur på en kirkegård. I øvrigt var der GULAG-lejre over hele Sovjetunionen, ikke kun i Sibirien. Der var bl.a. mange i Kasakhstan, og i landsbyen Dolinka nær Karaganda, hjemsted for Karlag, der omfattede et område så stort som det tidligere DDR, findes det bedste GULAG-museum, jeg har set. Det lader ingen uberørt.

   Like

 2. reaktionr siger:

  Galleri Vagn. Allegade 49. Horsens. Et værested for kunstnere og kunstinteresserede. Her kan du påvirke kunstnere. Åbent lørdag fra klokken 11 til 14 og torsdag fra 17 til 21. Vil du lade dine politiske modstandere påvirke kunstnerne i Danmark uden nogen påvirkning fra din side? Hvorfor tror du kirken i sin tid brugte penge på kunst? Hvorfor tror du socialdemokraterne sætter penge af til kunst? Tror du kunst, religion og politik er helt adskilte ting?

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s